Kultur i Sverige

Kultur i Sverige

Vad är egentligen svensk kultur? Det är inte en helt enkel fråga att svara på, men det finns flera olika faktorer gällande vad svensk kultur är för någonting. Det finns musik, högtider och film men det finns även så mycket mer inom den svenska kulturen. Det är där vi kommer in, för att berätta mer om kultur i Sverige.

Även attityder och värderingar är en del av den svenska kulturen, så vilka värderingar är då typiskt svenska? Vi har gjort det till vår uppgift att reda ut allting om svensk kultur åt er, oavsett om det handlar om den synliga eller den osynliga kulturen. Vi hälsar dig hjärtligt välkommen till oss och vår sajt.

Svenska högtider

Vilka högtider är egentligen svenska? Många av högtiderna vi firar i Sverige är kristna högtider, men firades inte några högtider innan kristendomen kom till Sverige? Födelsedagar, nyår och midsommar är ickekristna högtider som vi firar i Sverige och många gånger hålls högtider formella, men det beror på hur nära personerna som firar står varandra.

En annan högtid i Sverige är kräftskivan och självklart är även studentexamen en festlighet som firas rejält. Gemensamma måltider är vanligt både till vardags och fest, och då ofta middagen som sker senare på dagen. Många kan tycka att de svenska traditionerna är konstiga, då de ser annorlunda ut än i många andra länder.

Svenska attityder, värderingar och normer

Svenskar sågs förr som ett ganska krigiskt folk, medan dagens svenskar är mer åt det konflikträdda hållet. Blyghet är också ett vanligt drag hos svenskar. När det kommer till svenska värderingar är jämlikhet en av de största värderingarna, alla ska behandlas lika oavsett bakgrund, könstillhörighet och religion till exempel. Sverige har även en stark individualism.

Sverige är ett av världens mest religionskritiska länder med cirka 85 procent ateister. Respekten för auktoriteter är låg och oftast äter exempelvis cheferna med de kontorsanställda och professorerna med studenterna. Mer om allt detta kan du läsa i våra välskrivna artiklar, där du kan läsa om svensk kultur in i minsta lilla detalj.

Vad är vårt syfte

Vad är då vårt syfte med att ha skapat den här hemsidan? Det är helt enkelt för att sprida sann information om svensk kultur och vad det är. Du kan läsa både om musik, högtider och annat intressant som gör att du kan lära dig mer. Oavsett om du är svensk eller inte kan du lära dig mycket.

Vi tycker att det är intressant med kultur och vi vill sprida intresset till så många som möjligt, och gärna till de som säger att det inte finns någonting som svensk kultur. Du väljer sedan helt själv vilka av artiklarna du vill läsa, så att du bara behöver läsa om det du finner intressant.

Vilka är vi

Vilka är då vi som skapat sidan kanske ni undrar? Vi är helt enkelt ett par kulturfantaster som vill bjuda er på vår kunskap om kultur i Sverige. Vi kom överens om att folk vet för lite om svensk kultur och valde därför att skapa en hemsida med lättillgänglig information skriven på ett enkelt sätt.

Sammanfattning

Du är alltså välkommen till vår sajt som handlar om kultur i Sverige, det gäller både musik, attityder, värderingar och mycket annat. Det finns mycket att lära sig om svensk kultur och därför skapade vi den här hemsidan, för att ni ska kunna lära er på ett enkelt sätt. Ni är varmt välkomna till oss!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *