Svensk musik och kultur

Svensk musik och kultur

Att svensk musik och kultur länge har varit en stolthet för vårt land och en dragningskraft för utländska gäster att besöka oss, har länge varit ett faktum. Den fria skaparglädje och allas möjligheter till att utöva sin passion, hobby och kreativitet utan begränsningar tror vi är en av framgångarna. På det kommer en professionalitet och en strävan efter kvalitet. Tillsammans gör detta att svenska musiker och kulturarbetare är högt skattade.

Musik som kulturellt fenomen

Att musik är viktigt för kulturen och identiteten av ett land, ett folk eller ett område är en självklarhet idag. Vi följer musiken från Afrika, Asien och Sydeuropa som inspirerar oss i norr och vice versa för andra länder. Musik är ett sätt att dela med sig av traditioner, kultur och kunskap. Musiken var samhällets sätt att berätta, protestera och manifestera innan Facebook och andra sociala medier tog vid.

Vem minns inte 70-talets proteströrelse med proggmusiken och folkets röster som skallade längs med gator, torg och på musikscenen. Blå tåget, Eldkvarn, Hoola Bandola Band och Nationalteatern är alla band som satt sina spår. Bra musiker med en vilja att förändra, provocera och upplysa. Den traditionella visan och tonsättning av kända Evert Taube är andra svenska traditionella sätt att uttrycka sig med musik. Hur kom det sig att så många spelade musik?

Möjligheter för svenskar att spela musik

I Sverige har det mesta varit en möjlighet för de flesta. Vem har inte spelat blockflöjt i skolan? Skolan och dess utveckling där alla barn har rätt till en bra utbildning oavsett vilket område de bor, gav alla barn fantastiska möjligheter att kunna utöva en sport, en hobby eller lära sig spela och sjunga. Musikskolan i Sverige har varit enastående viktig. Replokaler i källaren på skolan gav möjligheter för alla.

Prestigelöshet är ytterligare ett viktigt ord för kulturens och musikens utveckling. Att få lov att deltaga, gå en kurs och att inte alltid vara bäst. Att sedan skapa musik med en mening och ett syfte som passade många gjorde att bandet slog igenom för den stora massan. Musikerna tilläts att skriva om vad de ville utan censur och förbud. Radio och TV har länge varit statligt och gett möjligheter att synas.

Internationella artister och musiker från Sverige

Det största och första riktiga genomslaget utomlands kom med gruppen ABBA. Idag är det svårt att förstå vilken succé de gjorde, vad duktiga de var och hur mycket de fick kämpa för att nå dit de kom. Vi kan varmt rekommendera ett besök på ABBA museum i Stockholm om du har vägarna förbi. Hårdrocken är en helt egen kategori och kvalitet som är otroligt stark och imponerande.

Hårdrock, Black Metal och allt där emellan är en framgångssaga för ett land som Sverige. De största artisterna som Europe, Hammerfall och The Hives för att nämna några är större utomlands än i Sverige. Operascenerna har i alla tider haft klassiskt skolade skönsjungande artister från Sverige. Jussi Björling startade den karriären, Sarah Leander, Marlena Ernman och många fler följde i hans fotspår. Musiker likadant, skolade från tidig ålder och spelar idag i välkända orkestrar.

Dagens musik i Sverige

Musiken är fortfarande en stark bärare av ett kulturellt Sverige. Vi strävar envist på med melodifestivalen och låter kända och okända artister ta plats på scen för att prova lyckan. Svenska ungdomar är snabba med att lära sig de tekniska lösningarna för att få ut sin musik på nätet, Spotify, YouTube och andra sociala kanaler, för att om möjligt bli upptäckta. Avici är en av dem som lyckades.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *