Unika svenska högtider

Unika svenska högtider

Påsken

Kanske inte helt unik men den firas unikt i Sverige – påsken. Påsken är den första stora högtiden som firas i Sverige och brukar vara i mars eller april. Påsken firas för att de var då Jesus blev dömd och korsfäst av romarna enligt bibeln. Förr i tiden hade påsken en starkare biblisk anknytning än vad den har idag.

Det unika med det svenska firandet är att vi ska vara med familjen och ha en trevlig tid. En mycket vanlig sak är en påsklunch med sill, ägg och dryck. På skärtorsdagen sägs det att alla häxor flyger till Blåkulla och har en stor fest. I Sverige speglar man detta med att barnen klär ut sig till påskkärringar och påskgubbar där de knackar dörr och får godis.

Midsommar

En av de mest populäraste högtiderna är midsommar vilket brukar infalla när midsommarsolståndet brukar vara. Denna högtid är i grunden från hednatiden i norra Skandinavien, det var då soldyrkan förekom och hade ett starkt fäste i Sverige. Detta firas med ett midsommarblot till gudarna där de bad om en bra skörd och att de skulle klara av vintern. Dagens midsommar är inte densamma som förr i tiden, idag sjunger vi och dansar och har ett riktigt kalas. På midsommarafton samlas både släkt och vänner som tillsammans reser midsommarstången och gör kransar. Därefter blir det dans runt denna midsommarstång där låten “Små grodorna” alltid är populärast. Vissa brukar även klä sig i folkdräkt då det är en högtid.

Valborg

Valborg är en av de mest uppskattade högtiderna i Sverige, Valborg är till för att fira in att våren har anlänt. Under valborgsfirandet som mest firas av studenter vid de universiteten handlar det om att träffas och ha så roligt som möjligt. Som student längtar man till Valborg för det är då den första riktiga utomhus festen äger rum. Den är mycket typisk för studenter och det stora studentstäder Lund, Uppsala och Göteborg. I Uppsala samlas de i stora parken och sjunger in våren medan man i Lund samlas och har en mycket stor fest som är välkänd. I Göteborg däremot har alla studenter från Chalmers en stor kortege genom staden.

Lucia

När julen står för dörren och de mörka dagarna känns som de bara blir fler behövs det ett ljus i vardagen. Den 13:e December varje år äntrar Lucia våra bostäder och sprider glädje med både ljus och sång. Detta anses vara en av de stora högtiderna under julen, detta är för att Lucia har blivit mycket djupt inrotad i den svenska kulturen under de mycket mörka vintermånaderna vi har.

Luciatågen sker alltid på denna dag och det är speciellt populärt bland barnen. Lucian står i fokus i detta tåg men följs även efter av sina tärnor, stjärngossar, tomtegubbar och pepparkaksgubbar. Tåget rör sig in i ett rum medan de sjunger och Lucian står alltid i fokus.

Advent och ljus i våra fönster

I slutet av november eller början av december börjar nedräkningen till julafton. Fyra veckor innan jul börjar majoriteten av hushållen i Sverige placera ut ljusstakar och stjärnor i fönstren. Det innebär att 1 advent börjar närma sig och att nedräkningen har börjat. Stjärnan ska symbolisera Betlehemsstjärnan som vägledde de tre vise männen till Jesus födelse. Denna traditionen togs från Tyskland från början men har sedan växt sig mycket stark i Sverige. Vid första advent är det vanligt med en adventsfika bland släkt och vänner, de första lussebullarna har börjat bakats då och de är tid att påbörja lugnet innan julen. Advent var från början starten på julfastan men idag handlar det om att träffa släkten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *